La restaurant

 

Alegerea unui restaurant este adesea o problemă. Este dreptul celui care lansează invitația să o facă, în cazul în care este vorba de o invitație. 

În asemenea cazuri el este obligat să prevină pe ceilalți pentru a le da posibilitatea să se îmbrace potrivit.

În cazul ieșirii în grup fixarea locului este o problemă de hotărât în comun. La intrarea în local bărbatul deschide ușa și trece primul. 

La garderobă el este cel care se dezbracă primul, ajutând apoi partenerei. La plecare oferă haina după ce el s-a îmbrăcat. Aceste operații trebuie executate cu oarecare rapiditate, evitând „așteptările” penibile. 

Acolo unde nu există garderobă sau cuiere hainele se pun cu oarecare discreție pe scaun și nu pe speteaza lui. 

Alegerea mesei este obligația bărbatului care, o dată decis, își conduce partenera (și nu invers). Locul cel mai comod se oferă întotdeauna femeii. 

„Codul” francez și italian, de exemplu, recomandă ca la masă să se stea alături. În Germania și Scandinavia partenerii stau față în față. 

„Lista” se oferă femeii. Numai la invitația ei ( ceea ce din partea unei femei politicoase este un gest de așteptat) bărbatul „propune”. 

Este o lamentabilă impolitețe (din partea oricăruia din parteneri) alegerea făcută în baza coloanei de prețuri. Dar este inadmisibil ca prețul maxim să fie criteriul hotărâtor din partea invitatului. „Dă-mi un vin de 16 lei” sau „să luăm din astea mai scumpe” sunt două replici la fel de nepoliticoase. 

După ce alegerea meniului a fost hotărâtă, bărbatul este totdeauna cel care transmite chelnerului dorințele comune. Intervențiile partenerei în acest moment sunt de ținută îndoielnică. 

E de cel mai detestabil prost-gust ca femeia să ajute bărbatului tăindu-i șnițelul, plină de penibilă „grijă”, turnând în pahare etc.  Atunci când chelnerul nu e destul de „prezent” , bărbatul este cel care toarnă vinul. Atât! 

Femeia este cea care are dreptul să dea semnalul de plecare. 

Și în restaurant, în cazul unei întâlniri întâmplătoare, acționează aceleași reguli ca în cazul întâlnirii pe stradă. 

Decide cel care are dreptul s-o facă, în baza regulilor de prioritate, dacă se unesc mesele, dacă se stă împreună etc. Atenție! Este nevoie de un deosebit tact și propunerea trebuie să pornească numai dacă există certitudinea că ea este așteptată. 





Niciun comentariu: