Sărutatul mâinii

 

Tradiții puternice la noi au impus „sărutatul mâinii” fără restricțiile riguroase din alte țări : România este singura țară în care se sărută mâna fetelor sau femeilor recent căsătorite. Toate „codurile internaționale” de politețe subliniază această „originalitate”, ca un semn de curtoazie care, zic ele, „îi caracterizează” (pe români). O asemenea apreciere flatantă obligă. 

E de recomandat deci ca bărbații să „sărute mâna” , dar atenție ! Lăsați bărbatului dreptul de a hotărî. Nu-i influențați voința prin felul agresiv în care întindeți mâna, ridicând-o susținut spre buzele lui. Orice act de curtoazie este un act liber consimțit. 

E tot atât de nepoliticos să te opui intenției de a ți se săruta mâna, dând mâna „băiețește” cu rigiditate de „majur” și mai ales protestând verbal cu expresii de genul : „lăsați” , „nu e nevoie” etc. 

Niciodată o femeie nu mulțumește că i s-a sărutat mâna. Dar cea mai penibilă formă de mulțumire este, desigur „mersi!” Nu, nu, nu!! 

Mâna sărutată nu se scutură viguros înainte sau după grațiosul gest. Luați delicat mâna care vi se întinde și duceți-o cu grijă spre buze, înclinându-vă ușor. „Sărutatul mâinii” nu este chiar un sărut ci, întotdeauna, o vagă atingere a mâinii cu buzele. 

E grav nepoliticos să săruți în public mâna altcuiva decât cu discreție și în modul cel mai corect. Câte un „Boby” sau „Mutzy”, scuturați de sentimente irezistibile, sărută repetat mâna întinsă sau depun „omagiul” lor de prost-gust în palmă, „politețe” derivată direct din cunoscuta romanță ”Jan, frizerul, o iubea”. Deci evitați! 

Apreciați (în legătură cu prezentările, salutul etc. ) dacă locul și împrejurările sunt favorabile efluviilor sentimentale. Nu organizați demonstrații de simțăminte pe stradă. Evitați îmbrățișările amicale , probele exagerate și zgomotoase, dar mai ales publice, de prietenie, care pot deranja grav oameni nevinovați. 

Codurile străine interzic „sărutatul mâinii” în afara marilor recepții, considerându-l discutabil, chiar la un spectacol de gală sau la un „cocktail” și în orice caz interzis pe stradă. În ceea ce privește uzanțele românești, ele nu stabilesc asemenea limitări riguroase. Dar apreciați singuri dacă în locul în care vă aflați ceremonia sărutatului mâinii poate să aibă caracterul de act de curtoazie pe care el trebuie să-l păstreze. 





Niciun comentariu: