Mașinile

 

La urcarea și la coborârea din mijloacele de transport public bărbații trebuie să dea întâietate femeilor, „aglomerația” este o „scuză” primitivă. 

Este de la sine înțeles că un om politicos va oferi totdeauna locul unei femei sau unui bătrân. 

Încercarea de a fi prevenitor, chiar în aglomerația „orelor de vârf”, este o dovadă de politețe. Replici de tipul „Așa e în tramvai” , „Să-și ia doamna mașină mică” demască grave lipsuri de educație. 

Într-un taxi locul de onoare este în spate, în colțul opus locului șoferului. Bărbatul deschide portiera și oferă locul femeii sau bărbatului mai în vârstă pe care-l însoțește. 

În mașina proprie locul de onoare este cel de lângă șofer ! În cazul a două perechi, „invitata” va sta deci în față, iar soția în diagonală față de șofer, alături de invitat. 

Posesorul mașinii urcă ultimul și coboară primul închizând și deschizând portierele (obligație elementară de „gazdă”), în afară de cazul când „conduce” o femeie și când un bărbat face oficiul acesta. 

Gestul de a cere „jumătate din costul benzimei” în cazul unei invitații într-o excursie nu constituie un exces de politețe. (Este vorba binențeles de o invitație ) 

Scuterul sau motocicleta nu admit o ținută prea riguroasă. Este și acesta unul din motivele pentru care nu se „iese” în vizită sau „la un spectacol” pe motocicletă. 




Niciun comentariu: