miercuri, 6 aprilie 2022

Azbestul (fibre naturale minerale)

 

  • Cum se obține azbestul. 

        Azbestul este singura fibră minerală naturală care se întrebuințează în industria textilă. Este un mineral fibros, cristalizat, care se poate transforma în fibre, fire și diferite țesături. Partea filabilă de azbest se poate obține din două minereuri, și anume din serpentin și din amfibolit. Cantitatea cea mai mare de azbest se extrage dintr-un minereu din grupa serpentinului, care se numește crisotil. În țara noastră se găsește azbest în județul Maramureș. 

Azbestul se găsește în roci și se extrage prin exploatări de suprafață în formă de terase. Rocile extrase se introduc într-o moară, unde sunt zdrobite, iar materialul fibros este separat de cel mineral. Materialul fibros se introduce apoi într-un destrămător, care are scopul de a-l individualiza și de a elimina impuritățile, praful, restul substanțelor minerale etc. Fibrele obținute se amestecă cu fibrele de bumbac (circa 10-15 %) , iar amestecul rezultat se trece la cardă, apoi la mașinile de tors, de unde se obține firul. Bumbasul folosit ca material de legătură asigură o aderare mai bună a fibrelor de azbest. 

Firele se pot transforma în diferite țesături, care apoi sunt supuse arderii, în vederea distrugerii fibrelor de bumbac, rămânând astfel o țesătură formată numai din azbest. 


  • Proprietățile fibrelor de azbest 

Din punct de vedere chimic de vedere chimic, crisotilul este un silicat de magneziu hidratat, impurificat cu fier.

Masa volumică a crisotilului este 2500kg/m^3 , iar a amfibolitului de 3200 kg/m^3 . 

Culoarea azbestului diferă în funcție de locul de unde se extrage minereul respectiv și după compoziția chimică a acestuia. Ea este determinată de adaosurile mineralelor existente în materialul fibros. Fibrele de azbest extrase manual au o lungime de 18-50 mm ; cele extrase mecanic au lungimea fibrelor de 0,7-16 mm. Rezistența azbestului este superioară celorlalte fibre naturale. 

Azbestul are o importanță industrială deosebită prin faptul că nu arde, este rău conducător de căldură și electricitate. Azbestul absoarbe din mediul înconjurător maximum 4% umiditate. 

Temperatura de topire a crisotilului este 1553 *C, iar pentru amfibolit , 1100 *C . 


  • Întrebuințările fibrelor de azbest 

Azbestul are proprietatea de a absorbi praful și microorganismele, fapt pentru care se întrebuințează ca perdele speciale în anumite întreprinderi. Datorită proprietăților sale este folosit în industrie, în special ca material izolator. 

Din fibrele de azbest scurte și groase se produc cartoane și hârtii izolatoare. Din fibrele lungi și subțiri se obțin fire, sfori, cabluri, țesături și haine de protecție. Astfel, din țesăturile de azbest se confecționează haine de protecție pentru muncitorii de la furnale, din turnătorii, din industria chimică, pentru pompieri etc. 


Niciun comentariu: