Confortul în vestimentație

 

Ca disciplină științifică, confortul și funcțiile produselor vestimentare tratează în esență următoarele probleme : 

         - utilizarea rațională a materiilor prime ;

         - proiectarea pe criterii științifice a produselor și structurilor vestimentare ; 

         - interacțiunea corp - îmbrăcăminte - mediu ; 

Domeniul, prin noțiunile importante privind confortul și funcțiile produselor din ansamblul vestimentar, evidențiază și importanța cunoașterii acestora pentru menținerea stării de sănătate. Introduce în atenție elemente de sanogeneză tratate prin prisma caracterului cvasifiziologic al îmbrăcămintei, cât și plasarea din acest punct de vedere al omului în ecosistem.

În etapa actuală, când se remarcă apariția într-un timp foarte scurt de noi materii prime și materiale, se impune și o intensă activitate de cercetare și experimentare în domeniul confortului vestimentar, permițând pe de o parte îmbogățirea cunoștințelor în acest domeniu, iar pe de altă parte realizarea de articole de îmbrăcăminte cu valoare de întrebuințare superioară în raport cu noile exigențe fiziologice ale omului. 

Studiul proprietăților materialelor textile și produselor de îmbrăcăminte se face în concordanță cu grupele de particularități ergonomice ale omului cum sunt: antropometrice, fiziologice , igienice , psiho-fiziologice și psihologice. Această clasificare este convențională întrucât toate aceste proprietăți se condiționează reciproc în procesul de utilizare a textilelor, totuși o importanță mai mare au caracteristicile antropometrice , fiziologice și igienice : 

         - necesitățile antropometrice adică concordanța articolului cu dimensiunile antropometrice ale omului (dimensiuni fizice și forma corpului, precum și părțile componente ale acestuia) ; 

         - necesitățile fiziologice, adică concordanța articolului cu posibilitățile de forță, viteză și energice ale omului ; 

         - necesitățile igienice , adică concordanța parametrilor de temperatură, compoziția gazelor, umiditate, radiații, toxicitate, murdărire și particularitățile organismului uman . 

Legat de proprietățile psihologice și psiho-fiziologice ale omului la utilizarea articolelor textile, acestea participă atât la formarea necesităților materiale , cât și a celor nemateriale. 

Este necesar că îmbrăcămintea precum și alte articole textile care intră în contact direct cu omul să corespundă că dimensiuni și formă, dimensiunilor și conformației omului. 

Această concordanță interesează cel mai mult pe consumatori și influențează asupra cererii și gradului de satisfacere morală, prezentând o mare importanță socială și trebuie să corespundă atât în condiții statice, cât și în condiții dinamice asigurând : 

         - lipsa posibilității de a aduce prejudicii corpului uman ; 

        - condițiile cele mai bune de respirație, circulația sângelui și de manifestare a funcțiilor motorii ; 

         - confortul de îmbrăcare, încheiere și scoatere a îmbrăcămintei ; 

         - starea de sănătate în general, care poate fi concepută ca un factor important în determinarea acelui concept complex pe care îl denumim "calitatea vieții" .


Niciun comentariu: