miercuri, 30 decembrie 2020

Accesoriile vestimentației

Mănușile, ca și restul îmbrăcămintei, pot fi sport, fantezi, elegante sau de seară. Ele se aleg în funcție de îmbrăcăminte și de anotimp. Mănușile sport sunt de obicei din piele și tricot, din piele perforată sau din piele îmblănită, bej sau gri-deschis. 

Mănușile fantezi, sunt de obicei din lână și se poartă asortate cu ciorapii, cu căciulița sau cu jerseul. Se cuvine să amintim și de mănușile lungi, care se poartă mai ales la rochiile lungi sau foarte decoltate. Multe femei, din dorința de a fi elegante, își cumpără mănuși, poșete, pantofi în aceeași culoare. Dar acest trio asortat îngreunează orice îmbrăcăminte. Asortați poșeta doar cu încălțămintea și alegeți mănușile într-o culoare cu totul deosebită. Când purtați pantofi bleumarin și poșetă de aceeași culoare, mănușile pot fi bej sau maro-deschis. 

Mănușile pot accentua anumite note de eleganță. De pildă, mănușile scurte, bleumarin, de bumbac accentuează frumusețea unei rochii cu un fond bleumarin sau mănușile bordo, rafinamentul culorii unui taior bordo. Mănușile de dantelă pot atrage atenția asupra unui guler de dantelă. Oricum, gama cromatică a mănușilor este destul de restrânsă, maro, bleumarin, bordo, verde închis, gri sau bej, iar pentru eleganță, alb sau negru. 


Poșetele se aleg în funcție de siluetă. Nu se aleg poșete mari de femei cu statură mică și nici poșete mici de femei pline. Poșeta trebuie să fie aleasă și în funcție de stilul îmbrăcămintei. Aveți grijă să nu fie prea sport dacă o purtați la o toaletă de ocazie, și dimpotrivă, prea elegantă când sunteți îmbrăcată sport. Există o soluție necostisitoare. Încercați să aveți trei poșete, ținând seama de principalele culori ale garderobei dumneavoastră : 

o poșetă foarte elegantă din saten sau din același material cu rochia dumneavoastră de seară ; 

o poșetă din piele sau din imitație de piele, într-o culoare închisă, de format clasic, care vă poate servi toată ziua. Dacă poșeta este bej sau într-un ton foarte deschis, se poate armoniza cu toate rochiile de vară ; 

o poșetă foarte ieftină, sport. Accesoriile metalice o vor înveseli. Fiind mai ieftină, poate fi din când înlocuită, cumpărându-se alta asemănătoare, dar diferit colorată. 

În felul acesta vă puteți prezenta la diverse ore ale zilei, într-o ținută unitară. 


Pălăriile sunt din nou la modă și completează foarte bine o ținută. Căciulițele, băștile și beretele sunt foarte potrivite pentru tinere, iar pălăriile cu bor mic, precum și tocile sau turbanele pentru persoane mature. Când alegeți o pălărie, nu vă grăbiți, nu vă lăsați furată de un format nostim. Încercați-o la ansamblurile căreia îi este destinată. Nu vă entuziasmați pentru o formă care e modernă, dar care nu vă stă bine. Alegerea pălăriei vă va ajuta să căpătați un aer cu totul aparte. O pălărie mare este foarte la modă și poate da o altă înfățișare unui simplu trenci bej, iar dacă aveți 20 de ani, o căciuliță poate schimba înfățișarea celui mai banal costum. Seara, pentru a fi elegantă, puteți înlocui pălăria cu un fileu perlat, sau din mătase. Iarna, la ceremonii, tocile de blană sau pălăriuțele de catifea sunt foarte potrivite. Binențeles, puteți purta și calote de catifea. 

Pălăria trebuie să devină parte integrantă din ținuta dumneavoastră. O pălărie nu trebuie să atragă atenția ca un obiect în sine, ea trebuie să sublinieze bunul dumneavoastră gust. Nu vă permiteți să faceți greșeli atunci când e vorba de pălărie. Mai bine mergeți cu capul descoperit. 


Pantofii se poartă acum în toate culorile. Formatul lor este practic, comod, cu tocuri și vârfuri pătrate. Ei trebuie asortați riguros cu restul îmbrăcămintei. Moda actuală recomandă pantofi în aceeași culoare cu ciorapii, pentru a lungi piciorul. Dar cel mai practic este să purtați pantofi în tonuri neutre, în culori închise, care se potrivesc aproape tuturor toaletelor. respectați însă unitatea de stil și nu purtați la rochii sport pantofi cu tocuri înalte și nici într-un caz la fustele scurte tocuri subțiri și înalte. De asemenea, nu uitați că în afară de sandalele decupate de vară, încălțămintea de culoare albă „mărește” piciorul, mai ales dacă purtați un număr mai mare. 


Ciorapii constituie un amănunt deosebit de important. Se poartă ciorapi obișnuiți, de nailon, în nuanța pielii, pentru o ținută clasică, sobră sau, pur și simplu, obișnuită. Femeile foarte tinere pot purta ciorapi uni sau multicolori, asortați la rochii sau completuri și accesorii. Dar aceasta este o chestiune de modă. Mai presus de fluctuațiile ei, trebuie să țineți seama de câteva permanențe : 

Pentru a fi sigure de eleganța dumneavoastră de ansamblu, e de preferat să evitați extravaganțele care atrag privirile mai mult sau mai puțin binevoitoare asupra liniei picioarelor dumneavoastră. 

Cu cât ținuta este mai elegantă, cu atât ciorapii trebuie să fie mai fini. 

Veghiați ca ciorapii să fie impecabil întinși, pentru a nu oferi vederii cute dizgrațioase. Aveți grijă să nu fie deranjate călcâiele ciorapilor. Nu purtați ciorapii cu dunga pe dos. Un singur detaliu de acest gen poate strica întreaga dumneavoastră ținută. 

Pentru orice femeie, oricând, a purta un ciorap rupt este jenant, iar în ocazii deosebite umilitor. De aceea se impune o precauție elementară : păstrați în geantă o pereche de ciorapi de schimb sau schimbați firma de unde cumpărați de regulă ciorapi cu o firmă de calitate, pentru a evita o asemenea surpriză neplăcută. 



BIBLIOGRAFIE :  Ecaterina Oproiu, arh. Tatiana Corvin ș.a. , „Enciclopedia căminului” , Editura Științifică și Enciclopedică , București , 1975 .


Niciun comentariu: