sâmbătă, 19 decembrie 2020

Accesorii și elemente decorative în interiorul locuinței

        Obiectele decorative conferă încăperilor unei locuințe o notă de intimitate și de căldură care reflectă personalitatea locatarului.

Misiunea lor estetică este realizată dacă o mână pricepută le-a așezat la locul potrivit. Indiferent dacă acestea sunt de factură veche sau modernă, utilitare sau doar decorative, trebuie, pentru a fi puse în valoare, să se țină seama de forma, de înălțimea, de culoarea pe care o au și de materialul din care sunt realizate. 

Accentele decorative bine alese înnobilează interiorul și îl umanizează. Ele pot fi create prin draperii și covoare colorate (uni sau înflorate), 

De multe ori, chiar în apartamentele moderne, se mai pot vedea pe pereți cromolitografii, carpete de pluș cu diferite accente arabe sau scene biblice. Adesea, pe mesele lustruite, se așează o multitudine de mileuri sau chiar fețe de masă bogat brodate și colorate, în vitrine de sticlă sunt expuse la întâmplare o mulțime de bibelouri, felurite cești și pahare divers colorate și, în general, în încăpere apar adunate la un loc tapete în dungi, covoare cu flori mari, draperii cu desene florale mărunte, fiecare altfel colorate etc. . Cu alte cuvinte, obiecte adunate după „gura lumii” sau obiceiuri moștenite din familie. 

Impresia creată este deosebit de neplăcută. Ambianța este obositoare pentru ochi, pentru nervi, iar efectul general este de dezordine, de lipsă de eleganță și rafinament.

Este greu de dat rețete. În general, trebuie să se țină seama de ansamblu. Obiectele decorative nu se cumpără niciodată numai pentru a „garnisi” o locuință sau pentru a-l „umple” și nici pentru că, luat separat, obiectul pare frumos. Important este dacă se armonizează cu ceea ce este în jur. 

Există, desigur, multe posibilități de a aranja obiectele decorative într-o casă.

Problema principală este de a alege cu discernământ aceste obiecte și după aceea de a le aranja într-un mod propriu specificului locuinței noastre. Numai astfel se va simți prezentă personalitatea locatarului. 

Când s-a ajuns la o soluție optimă nu trebuie să se accepte ideea că toate lucrurile și-au găsit locul, că au fost așezate acolo pentru totdeauna și că nu mai este cazul să fie adăugat și schimbat nimic. Din când în când, schimbarea, chiar în detalii neânsemnate, este necesară ; aceleași obiecte plasate în același loc devin, la un moment dat, opace, neexpresive, plictisitoare. 

Pentru ca ambianța locuinței să-și păstreze farmecul, pentru ca obiectele să spună mereu ceva, pentru ca să fie observate cu plăcere, ele trebuie să sufere din când în când mici schimbări. În felul acesta și raporturile dintre obiecte se schimbă și se înnoiesc (deci și punerea lor în valoare), dar, în același timp, și rezonanța pe care o au în sufletul fiecăruia va fi mereu alta.

Lucrul cel mai important  însă în decorarea unei case este să se evite impresia de îngrămădire a obiectelor și a mobilelor (utilizând cu mare grijă accentele), în așa fel ca acesta să fie cât mai aerat. 


BIBLIOGRAFIE :  Ecaterina Oproiu, arh. Tatiana Corvin ș.a. , „Enciclopedia căminului” , Editura Științifică și Enciclopedică , București , 1975 .


Niciun comentariu: