miercuri, 30 decembrie 2020

Moda bărbătească

        Eleganța, mai ales cea masculină, nu înseamnă o supunere deplină în fața „ultimei mode”, ci, în primul rând, o adaptare în funcție de vârstă, de personalitate. A fi elegant nu înseamnă a fi în avangardă, ci a găsi măsura, astfel încât să poți fi impersonal și personal în același timp. 

Garderoba ideală a unui bărbat trebuie să cuprindă : 

  • Unul-două costume de zi, fiecare cu câte două perechi de pantaloni, din stofe ușoare, neșifonabile ; 
  • Un pantalon și un sacou sau pulover, în culori stinse ; 
  • Un costum de culoare închisă pentru seară ; 
  • Șapte-opt cămăși, cel puțin două albe ; 
  • Una-două perechi de pantofi de zi (una poate fi din antilopă) și o pereche de pantofi negri sau de culoare foarte închisă, asortați cu costumul de seară. Foarte eleganți sunt pantofii de lac ; 
  • Trei-patru cravate (imprimate, uni și în dungi) ; 
  • Două-trei pulovere pe gât (cele albe pot înlocui cămășile la costumele elegante) ; 
  • Batiste, albe pentru seară, colorate pentru zi ; 
  • Ciorapi care să se asorteze cu cravatele, cu costumele sau cu pălăria ; 
  • Un trench-coat pentru toată ziua și pentru ploaie ; eventual cu o mesadă de blană artificială ; 
  • Un palton ; 
  • Pentru seară și ocazii, un pardesiu elegant, precum și o jachetă neagră cu un pantalon. 

Îmbrăcămintea dumneavoastră va fi aleasă și în funcție de înălțime și siluetă. Astfel : 

Dacă aveți o statură cam mică, dar  sunteți subțire, vă puteți permite să alegeți din modă ceea ce vă place având grijă să fiți foarte atent atunci când alegeți materialul. Veți evita dungile prea late și pătratele mari, care micșorează. 

Dacă sunteți mic și plin, fiți cât mai discret în îmbrăcăminte. Ținute dumneavoastră va fi mai ales clasică. Țesăturile trebuie să fie în culori închise, cu imprimeuri mai puțin fanteziste, cu dungi subțiri și apropiate, pepituri mărunte. Accesoriile - mănușile, fularele, cravatele - trebuie să fie cu deosebire sobre și de calitate. 

În timpul zilei, îmbrăcămintea de casă implică comoditate, confort. Moda oferă atât femeilor cât și bărbaților „neglijeuri” comode și nespus de plăcute. Dumneavoastră, bărbatul, puteți alege între un halat de casă, o haină de interior și un pulover. Halatul de interior, în genere, alegeți-l în culori uni, discrete sau cu dungi. 

La serviciu, prima condiție care se impune în vestimentație, neluând în discuție ținuta acelora dintre dumneavoastră care trebuie să lucrați într-o uniformă anume, este aceea de a fi confortabilă, binențeles, fără a se exclude dacă nu eleganța, cel puțin corectitudinea. De obicei, se poartă ansambluri compuse din sacou și pantalon. Mai labilă și mai practică, moda bărbătească a ultimilor ani a lansat insistent cămăși colorate. Conform tradiției însă, cămașa albă aduce un plus de eleganță, chiar dacă costumul nu este întotdeauna de cea mai bună calitate sau după ultima modă. Unii spun chiar că albul imaculat dă prestanță ... .

Costumul de zi se va purta cu o cravată destul de fantezistă, dacă costumul e discret și cămașa într-un ton neutru. Cămășile-jerseu au fost înlocuite în ultimul timp cu jerseele pe gât, cele albe înlocuind chiar cămașa purtată la un costum elegant. Pentru ținuta de seară cămașa albă rămâne însă cea mai elegantă. Puloverul, nelipsit pe timp friguros, nu va fi în culori strigătoare, ci în tonuri discrete, stinse, de bej-gri, ori inspirate de culorile toamnei.

Ținuta de seară - clasică, este alcătuită din haină neagră și pantaloni din același material cu o vestă uni sau fantezi, asortată însă (cămașă albă, cravată gri-argintiu, pantofi negri, de obicei de lac). Dar ținuta aceasta „înghețată” e înlocuită, tot mai mult, cu un costum de culoare închisă, suplu, uni. (Un asemenea costum e bine să fie făcut cu două perechi de pantaloni. ) 

Smochingul nu se mai poartă decât la dineuri sau la ocazii foarte rare, și aceasta, dacă, în genere, este obligatoriu. Cu smochingul se poate purta o cămașă albă, plastron dublu, papion negru, ciorapi negri și pantofi de lac . 

Fracul nu se mai poartă deloc. dar e bine să știți că se purta cu cămașă cu guler cu colțuri întoarse, cu plastron scrobit închis cu perle. De asemenea, cu vestă albă, batistă albă, ciorapi negri, pantofi negri. La frac nu se poartă ceas-brățară, ci un ceas de buzunar. 

La nuntă, ținuta dumneavoastră va fi în funcție de cea a partenerei dumneavoastră. Dacă ea se îmbracă în taior, dumneavoastră îmbrăcați un costum gri-închis sau bleumarin. Dacă mireasa îmbracă o rochie albă, dar scurtă, cel mai potrivit ar fi să vă îmbrăcați în costum negru ; dacă mireasa îmbracă o rochie lungă de voal, dumneavoastră trebuie să purtați cel puțin un costum negru, dar cel mai bine ar fi o jachetă neagră cu pantaloni. 

Încă o remarcă : asortarea vestimentației unui cuplu este obligatorie și nu numai la nuntă. Nu e admisibil să aveți o ținută neglijentă, atunci când partenera dumneavoastră este foarte elegantă. Invers însă e și mai neplăcut. 

Accesoriile. Apropierea dintre cravată și ciorapi s-ar putea inițial să surprindă, dar aceste două accesorii trebuie să fie în armonie una cu cealaltă. La un costum gri se poate alege orice fel de cravată. Optați pentru care se potrivește tenului dumneavoastră. Pentru costumul în culori deschise, cravatele se aleg tot în culori deschise sau, pentru a înveseli ansamblul, în culori vii. La un costum maro puteți purta o cravată de culoare verde, în toate nuanțele de bej sau în tonuri de maro până la galben ; pentru cel bleumarin, o cravată gri, un roșu discret sau tot bleumarin. Nu se va alege niciodată o cravată cu desen pentru un costum cu pătrățele, iar cravata ecosez se va purta numai la un costum sport. 

Din trei piese : costum, cravată. și cămașă, două trebuie să fie uni. 

Când se va cumpăra o cravată, nu se va pierde niciodată din vedere ansamblul. O cravată „invizibilă” e preferabilă uneia stridente. 

Ciorapii pot atrage inutil atenția asupra unui ansamblu minuțios „construit” . ciorapii fără desen, în culorile bleumarin, negru sau maro sunt potriviți oricărui costum pentru după-amiază sau seara. Cei gri, maro, verzi se asortează cu cravata și costumul. E strident ca la un costum bleumarin cu o cravată gri sau de un roșu discret să porți, de pildă, ciorapi verzi. pentru zi, alegeți ciorapii cu model. Seara însă, de culori închise și uni. La pantofi negri de seară, sunt obligatorii ciorapii negri. 

Fularul se va alege cu atenție pentru a completa un ansamblu. Cele mai potrivite sunt în tonuri de bej deschis, de cașmir. Fularele albe se poartă mai rar și completează întotdeauna o elegantă ținută de seară. 

Batistele punctează un ansamblu. Pentru seară, se folosesc batiste albe sau cu broderie (cele cu inițiale au un aer mai personal). O mențiune pentru cele din buzunarul de la piept : cu o cămașă albă - o batistă albă. Oricum, aveți grijă ca batista să nu distoneze cu restul îmbrăcămintei dumneavoastră . 

Pălăria, un accesoriu purtat tot mai rar. Cea tiroleză sau din balonseid completează o ținută sport și este potrivită anotimpului ploios sau friguros. La un costum clasic, se poartă o pălărie de fetru în ton sobru. Fetrul negru este destinat ocaziilor și mai ales unei vârste respectabile. Pălăria înaltă este destinată ceremoniei de gală. Frecvent, se poartă o pălărie moale. 



BIBLIOGRAFIE :  Ecaterina Oproiu, arh. Tatiana Corvin ș.a. , „Enciclopedia căminului” , Editura Științifică și Enciclopedică , București , 1975 .


Niciun comentariu: